Da biste pripremili najbolju pitu od jabuka, izbor jabuka je od ključnog značaja. Najprikladnije su sorte poput Granny Smith, Gala ili Honeycrisp. One su slatke i kisele, što će dodati bogat ukus piti. Izbegavajte mekane ili trule jabuke kako biste sačuvali teksturu pite.
Za hrskave kore pite, trebaće vam 2 i 1/2 šolje brašna, 1 kašičica soli i 1 kašičica šećera. Pomešajte suve sastojke i dodajte 1 šolju hladnih kocki maslaca. Postepeno dodajte 6-8 kašika hladne vode dok se ne formira testo. Podelite ga na dva dela i oblikujte ih u diskove. Umotajte ih u plastičnu foliju i ostavite da se ohlade u frižideru najmanje 30 minuta.
Nakon što ste nasekli i očistili jabuke, pomešajte ih sa 3/4 kašičice šećera, 1 kašičicom cimeta i 2 kašike limunovog soka. Ova mešavina će jabuke učiniti slađim i aromatičnijim, što će dati poseban ukus piti.
Nakon što su testo i jabuke spremni, prethodno zagrijanu rernu na 190 stepeni Celzijusa. Razvaljajte prvu koru testa i postavite je u kalup za pitu. Napunite je pripremljenim jabukama i pokrijte drugom korom, praveći otvor na sredini. Zalijepite ivice oba dela testa.
Pitu pecite u rerni oko 45-50 minuta, dok korica ne postane zlatno smeđa, a jabuke postanu mekane i sočne. Izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi pre nego je poslužite. Najbolje je poslužiti je sa sladoledom ili kiselom pavlakom kako biste upotpunili ukuse.
Najbolji recept za pitu od jabuka je jednostavan i ukusan način da napravite slatki desert koji će nasmejati sve. Prateći naš korak-po-korak recept i birajući kvalitetne sastojke, pripremićete pitu koja će impresionirati vašu porodicu i goste. Luksuzna i mirisna, ova pita je savršena za različite prilike ili jednostavno za uživanje u udobnosti vaše kuhinje.